logo

Over het design

Hairpinlegs vinden hun oorsprong in de Verenigde Staten. Vlak na de tweede wereldoorlog kreeg Henry P. Glass de opdracht om een modern ontwerp te maken voor tuinmeubels. Rond 1950 werd het eerste meubelstuk met hairpinlegs ontworpen. Het ontwerp van deze lijn meubelen trok in de designwereld veel aandacht. Het ontwerp paste geheel in een nieuwe stroming. Dit werd later het minimalisme genoemd. Hierbij werd zo efficiënt mogelijk gebruik gemaakt van zo weinig mogelijk materiaal.

henry p glass

Het eerste ontwerp van Henry P. Glass

 

Glass’ hairpin ontwerp is nadien door veel ontwerpers overgenomen. Ook hier in Europa vond het ontwerp zijn plek. In veel Scandinavische designs uit de jaren 50 en 60 is de hairpinleg terug te vinden. Ook de Nederlandse ontwerper Cees Braakman ontwierp een bureau in 1950 die op hairpinlegs rust.

cees braakman

Ontwerp van Cees Braakman

Zowel de naam hairpinleg als het ontwerp is nooit beschermd door patenten. Tegenwoordig worden de poten in de Verenigde staten door diverse leveranciers aangeboden en genieten op dit moment weer de volle interesse bij zelfbouwers en professionele meubelmakers.

Met onze hairpinlegs maakt u in een handomdraai een stijlvol meubel. De meubelpoten geven een onmiskenbaar mid-century gevoel. Het “less is more” principe betekent echter ook dat de poten (salon) tafels een zeer luchtig beeld geven. Alsof het meubel zweeft in de ruimte. In elk interieur kom een meubel met hairpinlegs tot zijn recht. Bekijk de Pinterst pagina waar honderden foto’s van hairpin meubels zijn geplaatst door enthousiastelingen wereldwijd. Volg de link hier.